Blogg

Ånej, inte helg!

Känner ni igen er? Inte!? Du kanske är en sån där som gör hoppsasteg från jobbet så snart klockan slår hemgång på fredagar – oftast lite tidigare än andra dagar.

Jodå, jag är också en av er. Jag tycker att fredagarna är fantastiska och det är ju så skönt att ha två hela dagar tillsammans med familjen. (Jag är inte helt galen) Men. Jo, det finns ett men. Den här helgen ska vi passa på att fylla med en massa sådana där saker som inte är så kul. Saker som vi skjutit upp förut som vi nu inte kan skjuta på längre.

Så vad händer i helgen?

En av de saker som vi ska göra i helgen är att städa lägenheten. Ja, vi bor ju i lägenhet så vi borde ju kunna hålla de 79 kvm vi har något sånär fina mellan städturerna kan man tycka. Men vi verkar ha något dammråttsmonster hos oss med hosta eller något. För dammigt blir det. Snabbt. Så städning står på schemat, eller borde stå på schemat i alla fall, högt upp.

Dessutom ska jag rösta. Inte så tråkigt kanske du tänker. Fast ganska tråkigt tycker jag.

Vi behöver också ha tvättstuga – igen! Ibland känns det som att man lika gärna kan lägga tvätten direkt i tvättkorgen efter man vikt den, det blir ju ändå bara tvätt igen. Sen tillkommer den där vanliga – ”vi passar på när det är helg”– sysslan, storhandling, vi skulle verkligen behöva sätta i den något större bilbarnstolen eftersom sonen vuxit ur babyskyddet. Det i sin tur innebär en tur till förrådet – och där vet man aldrig hur lång tid man kan bli kvar.

Sist men absolut inte minst – det svämmar faktiskt över. Återvinningen! Vi måste gå ut med återvinningen. Man skulle kunna tro att vår plaståtervinning är på väg ut av sig själv. Det har börjat letat sig ut från den sopkorgen dit de blivit hänvisade i riktning mot hallen. Så dessa ska vi se till att hjälpa, tillsammans med glas, metall och så den där panten. Den som man ska ta med till en mataffär, leta upp maskinen som tar emot dem och hålla både tummar och tår att den inte är ur funktion (vad är det för fel på dessa maskiner egentligen?) när man kommer eller att det blir det under tiden man står där och pantar. Det här känner jag att vi kanske kan skjuta på till en annan helg faktiskt.

Men sen blir det också lite lekddejt i parken (snälla låt oss slippa regn), kräftor till middag och kanske en och annan chokladbit (och lite jobb) Så helgen blir nog inte helt bortkastad ändå.

Vad pysslar ni med i helgen? Är det bara roligheter eller en och annan tråksyssla?

Oktober på ingång – planering i min Bullet Journal

När man har en liten kille på 3 månader går dagarna ibland hur fort som helst. Därför har jag först idag haft tid att sätta mig med min Bullet Journal och planera för Oktober som ju börjar redan imorgon. Är det okej att vilja dra i handbromsen? Jag har redan varit hemma 3 månader med sonen (4 om man räknar den månad jag var hemma gravid) och det är bara 6 månader kvar. En tredjedel har redan passerat.

Tema i Oktober

Nåja, oktober är välkommen ändå, även om jag kanske inte känner mig riktigt redo. Många bilder jag sett påFacebook och Instagram visar månader med höstiga färger och Halloween-teman. Men eftersom jag älskar pastell och inte är så värst duktig på att rita (särskilt inte pumpor eller vackra höstlöv) så ville jag komma på något annat. Därför fick månadens tema blir Harlequin-mönster. Första sidan ser ni här nedan och jag är helt förälskad i resultatet. Dock kunde jag inte komma på hur jag ville göra med skuggningen/fyllnaden på just Oktober, så det har har jag lämnat tillsvidare. Lämna gärna en kommentar om hur du hade gjort.

Översikt planering Oktober

För att nå mina Oktober-mål

Jag har för tredje månaden i rad ritat upp min Motivationsbingo. För mig är det ett fantastiskt sätt att nå mina mål. Jag kollar av den dagligen och ser om inte jag borde planera in något av allt det som jag ska få gjort innan månadens slut så jag också får fylla i en ruta. Vid de små rutorna ovanför kommer jag fylla i ”vinsterna” som kan vara allt från att köpa ett plagg eller något annat (pennor är ju alltid kul!) till att gå på massage. Fyller jag hela rutan blir det något extra bra, som jag gått och suktat efter. Vad det blir just den här månaden har jag inte bestämt än, inte heller mina mål för månaden. Som sagt, kan jag få dra i handbromsen?

Motivationsbingo för Oktober

Tacksamhet och humör

Sist men inte minst min tacksamhetssida och min Mood-tracker. Dessa hade jag med första gången nu i September och tyvärr tappade jag rutinen efter halva månaden – i samband med att hela familjen var förkyld. Då hände det inte mycket alls i min Bullet Journal. Men jag gillar tanken och kommer att ge det en chans till. Och eftersom temat är Harlequin så blev den såhär:

Mood-tracker i Oktober

Redo för höst

Så nu när alla sidor är förberedda känner jag mig redo. Ikväll kommer jag sitta och få ner vad jag ska ha med i min Motivationsbingo och även fylla i allt som händer i månadsöversikten. Vill du se mer från min Bullet Journal hittar du mig på Instagram under namnet Jamtlandshanna_bujo.

Miracle Morning – för en småbarnsförälder

Jag har redan skrivit om hur det kom sig att jag börjat med Bullet Journal och att jag fullkomligt älskar det! Inom Bullet Journal är det många som har anammat konceptet Miracle Morning. En morgonrutin som beskrivs i boken med samma namn av Hal Elrod. Kort sagt går det ut på att kliva upp tidigt (före resten av familjen) och gå igenom 6 steg för att få en så bra start och en så fokuserad dag som möjligt.

Är Miracle Morning verkligen något för mig?

När jag hörde talas om Miracle Morning första gången tänkte jag att även om det låter fantastiskt så är det inget för mig. För med en 11 veckor gammal bebis som ska amma lite nu och då, natt som dag, så finns det inte en chans att jag kliver upp extra tidigt. En stor risk finns dessutom då att jag väcker honom och ändå inte får min Miracle Morning. Det passar inte in i mitt liv just nu.

Men i söndags såg jag detta inlägg från Dorotea Pettersson (tidscoachen) som visade att man visst kan anpassa detta koncept så det passar en ammande småbarnsmamma. Det gäller ju faktiskt bara att se möjligheterna! Hon kallar det istället för Fokustimmen.

Miracle Morning för småbarnsföräldrar

I min Bullet Journa gjorde jag detta uppslag för att hjälpa mig att hålla koll på de olika stegen S.A.V.E.R.S. till höger har jag sedan skrivit ner lite närmare vad jag ska göra och tänka på.

När jag då gör min egen tolkning av det hela blir Miracle Morning istället Miracle Moment. Jag lägger det alltså den tid på dagen då det passar mig (och lillen). Jag förtjänar ju också att få en fokuserad dag även om jag inte vill kliva upp tidigare än jag redan gör. Och vem är det som sagt att man inte kan gå igenom (de flesta av) de 6 stegen med en liten bebis på armen. Därför har jag nu bestämt mig för att börja med Miracle Moment(s!). För det är ju inte heller säkert att jag hinner igenom alla steg på samma gång. Men vad gör väl det? Det är ju bara att fortsätta senare när tillfälle ges! Gillar detta passande citat som jag hittade på Pinterest:

Motiverande citat för Miracle Morning; Be stubborn about your goals and flexible about your methods

Miracle Morning kan visst vara något för dig

Det gäller bara att komma på hur du kan anpassa det så att det fungerar för dig! Se Doroteas klipp på Youtube och bli inspirerad. Jag är övertygad om att du kan komma på något sätt/någon tid på dagen som du kan få in hela eller delar av Miracle Morning – rutinen.

På väg tillbaka

Ni som följer mig på Instagram har sett att vi firade att lillebror blev en vecka gammal. Vi befann oss i den fantastiska bebisbubblan och jag kände mig trots allt pigg och lycklig. Kanske lite för pigg sådär så jag kanske gick över gränsen för vad jag klarade av.

Förra helgen blev jag tröttare och jag hade både feberkänningar och en huvudvärk som aldrig riktigt släppte. Älsklingen sa tillslut till mig att kolla upp det. Efter några timmar på akuten kunde de konstatera infektion och jag skickades hem med dubbla doser penicillin. Jag har nu kommit halvvägs igenom kurerna och äntligen börjar jag känna mig piggare igen.

Lägg till en nedräkning till den ”riktiga” semestern startar, som är nu på fredag, så kan det egentligen inte vara bättre!

Jag hittade en gammal bild på Pluttan och inser att de nog är rätt lika syster och bror.